đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Visa mig ett e-postprogram dÀr inkorgen heter Arkiv

| | | | | LĂ€stid: 2 minuter (2026 tecken)

Att ta kontroll över e-posten handlar istÀllet om att lÄta Inkorgen vara en inkorg och skapa rutiner och skaffa verktyg för att hantera det som dyker upp dÀr. Det Àr inte en slump att mappen dÀr ny e-post dyker upp heter Inkorg och inte Arkiv.

En broderad e-postikon med siffran noll som signalerar en tom inkorg.

Du öppnar brevlĂ„dan nĂ€r du kommer hem frĂ„n jobbet och blĂ€ddrar igenom posten. NĂ„gra rĂ€kningar, lite reklam, senaste numret av din favorittidning och sĂ„ en bröllopsinbjudan. “Kul,” tĂ€nker du, och stoppar sen tillbaka allt i brevlĂ„dan innan du lĂ„ser upp dörren och kliver in.

Efter jobbet nÀsta dag, samma rutin. Du öppnar brevlÄdan, ser samma rÀkningar, samma reklam, tidningen, bröllopsinbjudan men ocksÄ lite nytt som inte lÄg dÀr igÄr. Du blÀddrar igenom, lÀgger tillbaka, gÄr in.

Jag har fortfarande inte trÀffat nÄgon som gör sÄ, inte med den posten som brevbÀraren kommer med. Som flera gÄnger i veckan springer ut till brevlÄdan för att kolla nÀr det dÀr bröllopet egentligen var, nÀr en skulle tacka ja eller nej till en festinbjudan, hur det var med rÀkningarna.

Med den elektroniska varianten, dÀremot, gör vi just sÄ. Vi lÀmnar allt i inkorgen, och ÄtervÀnder dit om och om igen för att fÄ koll pÄ lÀget.

Om e-posten Àr ett viktigt arbetsverktyg samtidigt som inkorgen fÄr fungera som ett arkiv Àr stressen inte lÄngt bort. Blandningen av olÀst och lÀst, viktigt och oviktigt, kalenderbokningar och uppgifter som ska utföras skapar raka motsatsen till en kÀnsla av kontroll.

Att ta kontroll över e-posten handlar istÀllet om att lÄta Inkorgen vara en inkorg och skapa rutiner och skaffa verktyg för att hantera det som dyker upp dÀr. Det Àr inte en slump att mappen dÀr ny e-post dyker upp heter Inkorg och inte Arkiv.

Den Àr en inkorg och inte ett arkiv.

Under de kommande dagarna kommer jag skriva om bĂ„de rutiner och verktyg för e-posten. Men nĂ€r du lĂ€ser, tĂ€nk pĂ„ att det hĂ€r Ă€r rĂ„d som inte bara gĂ„r att tillĂ€mpa pĂ„ e-posten utan pĂ„ alla andra inkorgar – fysiska sĂ„ vĂ€l som digitala – som du har i ditt liv.

Det handlar delvis om det som Merlin Mann kallar för Inbox Zero, om nollad inkorg. Men mÄlet Àr inte nollan i sig, utan hur en gör för att ta sig dit.

Foto av Hyperdashery.


Det hÀr Àr ett inlÀgg i Ärets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlÀgg varje dag under 100 dagar i strÀck, med start den första mars. Jag Àr med för första gÄngen och har bestÀmt mig för att skriva 100 inlÀgg som hjÀlper dig att anvÀnda din dator pÄ ett smartare sÀtt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa nÄgot av det jag skriver kan du prenumerera pÄ mejllistan hÀr nedan. Eller lÀgga till min webbplats i din RSS-lÀsare.

LÀnkar till alla mina tips hittar du hÀr.

[et_bloom_inline optin_id=optin_9]